Wybór dobrego mięsa na steka nie jest łatwym zadaniem. Ważne jest, by zaopatrywać się w sprawdzonych sklepach, by mieć stuprocentową pewność, że dany kawałek mięsa będzie świeży. Wołowina na steka w żadnym wypadku nie powinna być mrożona. O czym jeszcze należy pamiętać podczas dokonywania zakupu? Przeczytaj artykuł i dowiedz się, na co zwracać uwagę.

Jaki kawałek mięsa wybrać?

Przyjęło się, że najlepszym kawałkiem wołowiny na steki jest polędwica. Nic bardziej mylnego! Jest to chude mięso, które nie zawiera charakterystycznych przerostów tłuszczu, które są niezwykle istotne, ponieważ to właśnie wytapiający się tłuszcz nadaje najlepsze walory smakowe. Właśnie dlatego podczas wyboru warto zdecydować się na: łatę, rumsztyk, rostbef, udziec lub antrykot.

Przy zakupie wołowiny na steka dobrze jest również sprawdzić strukturę mięsa. Powinno być one zwarte, marmurkowate i śliskie, a do tego posiadać delikatny zapach.

Sezonowane czy nie?

Sezonowanie mięsa pozwala mu dojrzeć. Można wyróżnić dwie metody tego procesu. Będą to:

sezonowanie na sucho

Polega na trzymaniu wołowiny w lodówce, w które ciągle panuje temperatura w granicach od 2 do 4 stopni Celsjusza. Istotna jest również wilgotność powietrza, która powinna wynosić co najmniej 80  procent. Taki proces trwa do 21 dni. Po upływie tego czasu mięso nabiera niebywałej kruchości, przy okazji traci nieco na wadze. Warto podkreślić, że mięso sezonowane jest zdecydowanie droższe. Za smak jednak trzeba dopłacić.

sezonowanie na morko

Drugą, mniej wymagającą metodą jest sezonowanie wołowiny na morko. Ten sposób można bez problemu wykorzystać we własnym domu. Wystarczy zapakować kawałek wołowiny w próżniowe opakowanie i potrzymać go jakiś czas w lodówce. Co prawda w tym przypadku mięso nie skruszeje i raczej nie zmieni znacznie smaku, będzie jednak dużo bardziej miękkie i soczyste.

Jeżeli w Twojej okolicy nie ma żadnego lokalnego rzeźnika, czy miejsca, gdzie możesz kupić świeżą wołowinę, której jakości będziesz pewny, warto zajrzeć do sklepu internetowego, w którym bez problemu można zamówić dowolną ilość wysokiej jakości ulubionego mięsa na steki i nie tylko.

Wołowina na steki oraz inne świeże mięso z dostawą do domu lub odbiorem osobistym kupisz w sklepie: meatologia.pl/product-category/mieso-surowe


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *